UPDATE 14:00 - Kremlinul a afirmat joi că Rusia va face \"\"maximum de eforturi\"\" pentru a împiedica un război nuclear, după revizuirea doctrinei ruse ce extinde posibilitatea de a utiliza arma atomică, în plină tensiune între Moscova şi Occident pe tema conflictului din Ucraina, transmit AFP şi Reuters.
\"\"Am subliniat că, urmându-ne doctrina, Rusia adoptă o poziţie responsabilă pentru a face maximum de eforturi astfel încât să nu permită un asemenea conflict\"\", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, care şi-a exprimat speranţa că şi \"\"alte ţări vor adopta această poziţie responsabilă\"\".
El a refuzat să comenteze acuzaţia că Rusia a lansat o rachetă intercontinentală împotriva Ucrainei. \"\"Nu am nimic de spus pe această temă\"\", a afirmat Peskov.
UPDATE 11: 48 - Statele Unite au anunţat miercuri seară că şi-au redeschis ambasada de la Kiev, după ce fusese închisă de teama unui atac aerian rusesc, la o zi după ce Ucraina lansase rachete americane ATACMS către ţinte situate pe teritoriul Rusiei, transmite Reuters.
UPDATE 11:20 - Kiev: Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală într-un atac asupra Ucrainei
Rusia a lansat joi o rachetă balistică intercontinentală din regiunea sa sudică Astrahan în timpul unui atac asupra Ucrainei efectuat în cursul dimineţii, au anunţat forţele aeriene ale Kievului, fiind prima dată când Rusia foloseşte o rachetă atât de puternică, cu rază lungă de acţiune, în cursul acestui război, relatează Reuters.
UPDATE 10:13 - Ungaria va instala un sistem de apărare aeriană lângă graniţa cu Ucraina
Ungaria va instala un sistem de apărare aeriană în partea de nord-est a ţării, deoarece ameninţarea unei escaladări în războiul dintre Ucraina şi Rusia este „mai mare ca niciodată”, a declarat ministrul apărării Kristof Szalay-Bobrovniczky, în urma unei şedinţe a Consiliului Apărării convocate de premierul Viktor Orban, relatează Reuters.
UPDATE 10.00 - Un atac al Rusiei asupra oraşului Dnipro din centrul Ucrainei a avariat joi o întreprindere industrială şi un centru de reabilitare şi a provocat două incendii în oraş, au declarat autorităţile regionale, relatează Reuters, potrivit news.ro.
Guvernatorul regional Serhii Lîsak a declarat că serviciile de urgenţă lucrau în continuare pentru a verifica consecinţele atacului, după ce forţele aeriene ale Ucrainei avertizaseră locuitorii cu privire la o ameninţare cu rachete în jurul orei 7 a.m.
UPDATE 8:30 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut miercuri că Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, va trebui să revină sub suveranitatea Ucrainei pe cale diplomatică, informează Reuters.
Intervievat miercuri de Fox News în timp ce se afla în tren în Ucraina, Zelenski a spus că ţara sa nu îşi va putea permite să piardă atât de multe vieţi câte ar fi necesare pentru a recuceri Crimeea prin mijloace militare.
El a respins încă o dată orice eventuală cedare a vreunui teritoriu ocupat deja de forţele ruse, afirmând că Ucraina \"\"nu poate recunoaşte juridic ca fiind rus niciun teritoriu ucrainean ocupat\"\".
UPDATE 6:40 - Decizia Statelor Unite de a furniza mine antipersonal Ucrainei se explică printr-o schimbare de tactică a Rusiei pe câmpul de luptă, de folosirea tot mai mult a infanteriei, a declarat miercuri secretarul american al apărării, Lloyd Austin, transmite AFP.
"Forţele lor mecanizate nu mai sunt în frunte. Ei avansează pe jos astfel încât să se apropie şi să facă lucruri pentru a le deschide calea forţelor mecanizate", a spus Austin în faţa reporterilor în timpul unei vizite în Laos, ţară mult timp devastată de acest tip de armament.
Ucrainenii "au nevoie de lucruri care pot să-i ajute să încetinească acest efort din partea ruşilor", a adăugat şeful Pentagonului, într-un context în care înaintarea trupelor ruse se accelerează în estul Ucrainei.
Decizia americană cu privire la minele antipersonal a intervenit la câteva zile după ce Washingtonul a dat undă verde Ucrainei pentru a lovi în teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de fabricaţie americană.
UPDATE 5:10 - Comisarul parlamentar ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţk, a declarat că, în cele 1.000 de zile de război la scară largă, Rusia a deportat din Ucraina peste 19.500 de copii, relatează agenția de presă RBC, citată de Rador Radio România. Autorităţile ucrainene au reuşit să recupereze 1.012 copii.
Potrivit datelor prezentate miercuri de Dmitro Lubineţ, de la începutul invaziei pe scară largă, invadatorii ruşi au ucis 592 de copii ucraineni şi au rănit alţi 1.702.